• Dôležitá informácia - dotácia na stravu od 1.5.2023

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.05.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            Tu opäť dávame do pozornosti dôležitosť ČIPOV – dieťa sa musí odčipovať a tým zaznamenať svoj odobratý obed.

             

            UPOZORNENIE:

            Vzhľadom na neustále sa opakujúce zabúdanie odhlasovania detí/ žiakov z obeda ( v prípade choroby  a pod.) Vás upozorňujeme, že ak sa dieťa/žiak nezúčastní výchovno - vzdelávacieho procesu v MŠ alebo v ZŠ, nemá nárok na dotáciu na stravu a neodhlásený obed je zákonný zástupca povinný uhradiť v plnej výške!

            Plná výška ceny obeda bude odpočítaná aj v prípade nevyzdvihnutia obedu - keď sa dieťa neodčipuje, alebo z nejakého dôvodu na obed nepôjde.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na nižšie uvedenom tlačive (návratka),  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania - Školská jedáleň, ZŠ V. Javorku 32, Žilina, a to najneskôr v termíne do 20. 4. 2023 (alebo odovzdať triednemu učiteľovi).

             

            Podávanie žiadosti je možné aj cez EduPage (po prihlásení): Kliknúť na "Žiadosti a vyhlásenia" - "Pridať žiadosť" - vybrať žiadosť o dotáciu na stravu návratka - vybrať dátum - kliknúť na "Podať žiadosť"

             

            Ak máte viac detí, na ktoré budete žiadať o dotáciu, prosím vyplňte všetky mená do jedného tlačiva a najmladšie z detí ho odovzdá triednemu učiteľovi.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov – a to vypísaním Zápisného lístka na stravovanie (nájdete ho vo formulároch na stiahnutie na stránke školy alebo v kancelárii Vedúcej ŠJ).

             

            !!!! V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             

            Žiadosť o poskytnutie dotácie.docx

             

          • Voľnočasová kolekcia oblečenia našej školy 👕🩳🎒

          • Dobrý deň všetkým!

            Máme pre Vás skvelú správu!

            Naša škola má vlastnú voľnočasovú kolekciu oblečenia. O jej podobe pomohli rozhodnúť sami žiaci, jej náhľad vidíte nižšie a je možné si ju aktuálne zaobstarať v našom e-shope: https://www.kraloveskoly.cz/zsjavorku

            Objednávanie je už spustené a bude možné až do 19.4. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť ten svoj kúsok zo školskej kolekcie!

            Dúfame, že z kolekcie budete mať rovnakú radosť ako máme my!

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR.)

        • EKOOLYMPIÁDA 🌍🌿
          • EKOOLYMPIÁDA 🌍🌿

          • Dňa 22.3. sa konala online vedomostná súťaž v oblasti environmentálnej výchovy. Do súťaže sa zapojili dievčatá z 8.A - Martina Dubíková a Timea Lašová. Žiačky síce nepostúpili do ďalšieho kola no dozvedeli sa veľa nového a zaujímavého. O rok to skúsime opäť 😊

          • Návšteva knižnice - ŠKD 📚📚📚

          • V našom ŠKD sa snažíme v rámci výchovnej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám ako takým. Nielen v marci, ktorý je mesiacom knihy,  ale počas celého školského roku si o knihách veľa rozprávame a zoznamujeme sa s knihami, z ktorých deťom čítame. Nie sú to len rozprávkové knihy, ale často aj detské encyklopédie, ktoré si deti radi prezerajú. Aby sme u detí rozvíjali pozitívny vzťah ku knihám, motivujem ich aj tým spôsobom, že počas školského roka navštevujeme Krajskú knižnicu. Tu majú deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť, ale aj požičať. Učia sa, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať.

            Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

          • GRATULUJEME 🥳⛸👏⛸🥳

          • 18. a 19. 3. 2023 sa konali majstrovstvá Slovenska v krasokorčuľovaní ⛸⛸⛸v Liptovskom Mikuláši.

            Žiačky 1. B Lilien Srbecká , 3.B Anette Srbecká a Dorota Káčerová sa nominovali na vrchol krasokorčuliarskej sezóny a reprezentovali krásnymi výkonmi.

            Annetka a Dotorka sa spomedzi 33 pretekárok vo svojej vekovej kategórii prebojovali medzi nalepších 14 dievčat postupujúcich na majstrovstvá.

            A v sobotu ukázali to najlepšie ako vedia. Svojou jazdou si Annetka ⛸👏⛸ získala obecenstvo a získala krásne 9.miesto v kategórii Nádeje 9.

            Dorotka ⛸👏⛸ získala krásne 12. miesto v kategórii Nádeje 9.

            O titul majsterky 🏆🥇🏆 bojovala Lili, ktorá celú sezónu viedla aj rebríček slovenského pohára. Jedna súťaž, jeden výkon, jeden pokus a ide o majstrovský titul.

            Lili zvládla aj tento nápor a ukázala, že titul majsterky jej právom patrí 🏆🥇🏆.

            Získala krásne 1. miesto 🏆🥇🏆 a stala sa majsterkou Slovenska v kategória Nádeje 7.

          • Výchovný koncert - Doprava, doľava 🤩🚔🤩

          • Dňa 17.32023 celý prvý stupeň našej školy presunul do priestorov Žilinského konzervatória, kde si pre nás "Škola života" pripravila výchovný koncert s názvom -  Doprava, doľava. 🤩🚔🤩

            Počas koncertu si žiaci hravou a zároveň náučnou formou precvičili pravidlá cestnej premávky,orientáciu vpravo a vľavo, ako prechádzať cez cestu 👮‍♂👮‍♀, svetelné signály 🚦🚥🚦, využívanie reflexných prvkov či dopravné značky 🛑🚔🚏🚧 .

             Koncert bol spracovaný vtipnou formou, kde hovorené slovo a veselé skladby dopĺňali aj hrané scénky ukážkami dopravných značiek praktických dopravných situácií, do ktorých boli priamo zapájané aj deti.

             Nechýbala ani doplňujúca obrazová video projekcia premietaná na plátno. 

            Na záver koncertu si deti spoločne zatancovali zaspievali. 

            Veríme,že aj tento koncert prispel k bezpečnému správaniu sa detí na cestách. 👮‍♂🚔👮‍♀

          • Pasovanie žiakov 1.A za čitateľov. 📚📖📚

          • Prváci z 1. odd. ŠKD navštívili  24.3. 2023 Krajskú knižnicu.

            Deti boli oboznámené o chode knižnice, o podmienkach požičiavania kníh 📚📚, ich šetrení a orientácii v knižnici.

            Všetky deti boli pasované za čitateľov knižnice pracovníčkou knižnice, ktorá im na záver pomohla vybrať ich prvú knižku, ktorú si odniesli domov a budú si ju aj s pomocou rodičov a starších súrodencov čítať.

          • Pasovanie žiakov 1.B za čitateľov. 📚📖📚

          • Dňa 21.3. 2023 sa naši prváčikovia oficiálne stali ČITATEĽMI. 📚🤓.

            Dozvedeli sa, ako sa správať v knižnici, vypočuli si krásnu rozprávku o Škorcovi 🐦 a v závere svojim podpisom na pamätný list 📝 potvrdili, že sa budú navštevovať knižnicu a pekne čítať.

            Úplne na koniec si vybrali a započali knižku 📚📚 podľa vlastného výberu.

          • ŠKD v Bábkovom divadle 🎭🎭🎭

          • Dňa 16.03.2023 sa všetky naše oddelenia ŠKD zúčastnili na predstavení Smelý zajko 🐰 v Bábkovom divadle v Žiline 🎭🎭🎭. Putovanie neznámym svetom a spoznávanie cudzieho je neľahká činnosť. A aj keď na Smelého zajka 🐇 čakali vo svete rôzne nástrahy, on sa rozhodol vytrvať a nevzdať sa. Svoj osud skúsil osedlať ako divokého koňa a my sme sa na vlastné oči presvedčili, ako hravo a ľahko sa dokáže stať človek hrdinom a premôcť svojho najväčšieho nepriateľa - vlastný strach.

             

          • Pestrofarebný deň 🧡💛💚💙💜🤎🖤

          • V utorok, 21. marca, sme si užili školský deň v pestrofarebnom oblečení, čím sme si pripomenuli Medzinárodný deň boja za odstránenie rasovej diskriminácieAj týmto spôsobom sme sa rozhodli podporiť myšlienku boja proti rasizmu, diskriminácii a nenávisti voči cudzincom.

            Ďakujeme členom školského parlamentu za zorganizovanie ďalšieho farebného dňa.:-)

          • Unikátne stavby 🏘 v ŠKD

          • Naši malí stavitelia z 2.oddelenia, pod vedením pani vychovávateľky Rajčuľovej, postavili unikátne stavby z odpadového 🏘 materiálu.

          • Beseda s Danielom Hevierom 📃🖌️📔

          • V piatok 17. marca navštívil našu školu úspešný slovenský spisovateľ Daniel Hevier. Pán Hevier si napriek svojim povinnostiam našiel čas a stretol sa so žiakmi 5. - 7. ročníka. Žiakom porozprával o svojej životnej ceste spisovateľa, inšpiráciách a o svojej tvorbe. 

            Za návštevu našej školy a besedu pánovi Hevierovi ďakujeme! 🖊📚

          • Druháci s bábkami v podkroví 🎭🎭🎭

          • Viete, že prvú bábku vyrobili už starí Egypťania? Žiaci 2. A to už vedia vďaka interaktívnej 🎭🎭🎭 výstave bábok v Rosenfeldovom paláci, ktorú navštívili 10. marca. O marionetách, maňuškách, javajkách a ďalších typoch bábok sa nielen veľa dozvedeli, ale všetky si mohli aj vyskúšať. Na záver si v rámci tvorivých dielničiek bábky aj vlastnoručne vyrobili. Návštevu stálej expozície Bábky v podkroví 🎭🎭🎭určite všetkým odporúčame.